Από τη σεζόν του 2004 που συντομεύτηκε από το λουκέτο, ο ρόλος που προορίζεται για τους μαχητές, ή τους παίκτες που χρησιμοποιούνται κυρίως για εκφοβισμό, βία και τσακωμούς, έχει μειωθεί στο National Hockey League.

Από τη σεζόν του 2004 που συντομεύτηκε από το λουκέτο, ο ρόλος που προορίζεται για τους μαχητές ή τους παίκτες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για εκφοβισμό, βία και καυγάδες, έχει μειωθεί στο National Hockey League (NHL). Καθώς ένα νέο «μαχητικό» πρωτότυπο, αν και πολύ διαφορετικό από το παλιό, έχει εμφανιστεί στο NHL, ο ρόλος χρησιμότητας που κάποτε πλήρωναν αυτοί οι παίκτες φαίνεται να σβήνει.

Ρίχνοντας μια ματιά στην έξοδο των διάσημων μαχητών από το NHL φέρνει την προσοχή στην ταχύτητα με την οποία φεύγουν και παρέχει μια εικόνα για το μέλλον του πρωταθλήματος. Καθώς περνά ο καιρός, γίνεται φανερό ότι όλο και λιγότεροι από αυτούς τους τύπους βρίσκονται στο γήπεδο, ίσως επειδή δεν υπογράφονται εκ νέου από τις προηγούμενες ομάδες τους, δεν υποβιβάζονται σε ανηλίκους ή δεν τίθενται σε παραίτηση. Διάσημοι άνθρωποι σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν τους Colton Orr, Zenon Konopka, Cam Janssen και George Parros. Όχι πολύ καιρό πριν, η πλειονότητα αυτών των αθλητών έπαιξε κομβικές θέσεις για τις ομάδες τους και συνεισέφερε ουσιαστικά. Πολλοί από αυτούς έχουν τώρα πρόβλημα να παίζουν κανονικά με τις ομάδες του NHL.

Έχει κανείς κάποια ελπίδα ότι το NHL θα βάλει επιτέλους ένα τέλος στις μάχες; Μπορεί. Ισως όχι. Το μέλλον έχει τη μόνη βεβαιότητα. Εν τω μεταξύ, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το NHL δεν είναι πλέον γεμάτο με παίκτες που αρκούνται στο να χαρακτηρίζονται ως απλώς «γκάζες». Αντίθετα, οι σύγχρονοι και οι μελλοντικοί επιτελεστές είναι ικανοί παίκτες χόκεϊ που μπορούν να ενθουσιάσουν τους θαυμαστές με το παιχνίδι τους καθώς και με τη σωματική τους ικανότητα. Λέγεται συνήθως ότι οι μάχες στο NHL βοηθούν να κρατούν τους σπουδαίους παίκτες ασφαλείς και εξυπηρετούν έναν σκοπό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι 15 παίκτες αυτής της λίστας ήταν πιο επιθετικοί από το συνηθισμένο, επειδή προσπαθούσαν να προστατεύσουν άλλους παίκτες από το κακό. Ίσως απλώς περνούσαν καλά βγάζοντάς το στον πάγο ενώ ήταν δεμένο σε ένα ζευγάρι λεπίδες.

Σύμφωνα με τα λόγια του Mike Milbury

Ο Mike Milbury έχει 1.552 λιγότερα λεπτά πέναλτι από τα υπόλοιπα άτομα αυτής της λίστας, αλλά θα συνδέεται για πάντα με ένα από τα πιο διαβόητα “goon” γεγονότα στην ιστορία του NHL. Ο Milbury και αρκετοί συμπαίκτες του στη Boston Bruins ενεπλάκησαν σε καυγά μετά από ένα παιχνίδι με τους New York Rangers. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας θεατής χτύπησε έναν παίκτη των Bruins με ένα τυλιγμένο πρόγραμμα, ωθώντας άλλους παίκτες να σκαρφαλώσουν στο ποτήρι και να εισβάλουν στο πλήθος. Έχοντας επίγνωση της κατάστασης, ο Milbury επέστρεψε βιαστικά στον πάγκο από το καμαρίνι. Ο Milbury σκαρφάλωσε στο τζάμι και άρχισε να χτυπάει έναν ανεμιστήρα με το παπούτσι του. Η κίνηση αυτή ενίσχυσε τη φήμη του Milbury ως λάτρης, οδήγησε σε αποκλεισμό έξι αγώνων για τον Milbury και ώθησε το πρωτάθλημα να υψώσει τους γυάλινους τοίχους γύρω από το παγοδρόμιο.

Barnaby, Matthew “Bam Bam.”

Ο Μάθιου Μπάρναμπι συμμετείχε σε αυτό που μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη αναμέτρηση της ιστορίας. Ο Μπάρναμπι στάλθηκε στους Πιγκουίνους από τους Σάμπερς σε ένα εμπόριο. Ο Μπάρναμπι και ο πρώην συμπαίκτης του και συνάδελφός του, Ρομπ Ρέι βγήκαν για δείπνο το βράδυ πριν ξεσπάσει καβγάς μεταξύ τους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα το 2000. Φανταστείτε να βγαίνουν για δείπνο με έναν πρώην συμπαίκτη και υποτιθέμενο φίλο του και μετά να τον παίρνουν για μεσημεριανό γεύμα την επόμενη μέρα οπλισμένος μόνο με τις γροθιές σου. Η ταινία “Goon”, για την προσπάθεια ενός επιτελεστή να φτάσει στο NHL, οφείλει τουλάχιστον ένα μέρος της έμπνευσής της για μια σκηνή σε αυτόν τον ελιγμό. Κατά τη διάρκεια ενός άλλου αξιομνημόνευτου περιστατικού, ο Μπάρναμπι ξάπλωσε ακίνητος στον πάγο για να προσομοιώσει έναν τραυματισμό πριν πηδήξει για να επιτεθεί στον τερματοφύλακα Γκαρθ Σνόου. Ο Μπάρναμπι συγκέντρωσε ένα υψηλό επίπεδο καριέρας 335 λεπτά πέναλτι τη σεζόν 1995–96 και 2.562 σε όλη την καριέρα του στο NHL.

Hunter, Dale

Δεδομένου ότι ο Ντέιλ Χάντερ μεγάλωσε με δύο αδέρφια, τον Ντέιβ και τον Μαρκ, δεν ήταν ξένος στην αδερφική αντιπαλότητα. Οι Ουάσιγκτον Κέπιταλς έδωσαν στον Χάντερ το αρχικό κουτί του πέναλτι από την παλιά τους αρένα ως μέρος της εκδήλωσης στην οποία αποσύρθηκαν από τη φανέλα του με το νούμερο 32. Εκεί πέρασε πολλά από τα 3.565 λεπτά που δέχθηκε στα πέναλτι κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Αυτή τη στιγμή κατέχει το δεύτερο υψηλότερο σύνολο λεπτών πέναλτι στην ιστορία του NHL. Εναντίον του Pierre Turgeon και των κατοίκων της Νέας Υόρκης, ο Hunter συμμετείχε στην πιο διαβόητη, ίσως, διαβόητη διαμάχη του. Ο Turgeon έχασε τα υπόλοιπα πλέι οφ αφού χώρισε τον ώμο του αφού χτυπήθηκε από τον Hunter ενώ πανηγύριζε ένα γκολ νίκης αργά στο 6ο παιχνίδι. Μετά το περιστατικό, ο Gary Bettman έδωσε στον Hunter τη μεγαλύτερη ποινή αποκλεισμού στην ιστορία του πρωταθλήματος για μια διαμάχη στον πάγο: 21 Παιχνίδια.

Χάντερ, Τιμ

Ρίχνοντας μια ματιά στη μύτη του Tim Hunter θα πρέπει να αρκεί για να σας πείσει ότι είναι ένας από τους καλύτερους λάτρεις στην ιστορία του NHL. Ως αποτέλεσμα των πολλών καβγάδων του, η μύτη του είναι στραβή σε σημείο που η μύτη του Owen Wilson φαίνεται ίσια. Για να είμαι ειλικρινής, όμως, ο Χάντερ ήταν ένας θρυλικός επιτελεστής στην εποχή του. Πέντε φορές στην καριέρα του συγκέντρωσε περισσότερα από 300 λεπτά πέναλτι και έντεκα φορές συγκέντρωσε τουλάχιστον 200. Συνολικά, ο Χάντερ

έπαιξε 3.142 λεπτά σε 815 παιχνίδια και 426 λεπτά σε 132 διαγωνισμούς μετά τη σεζόν. Ως αποτέλεσμα των παραβιάσεων της καριέρας του, κατέχει την έκτη θέση όλων των εποχών στα λεπτά πέναλτι. Μερικά ρεκόρ ομάδας Calgary Flames που κατέχει περιλαμβάνουν: τα περισσότερα λεπτά πέναλτι σε μια καριέρα (2.405), τα περισσότερα λεπτά πέναλτι σε μια σεζόν (375) και τα περισσότερα λεπτά πέναλτι σε μια σεζόν πλέι οφ (375). (108).

Domi “Ο Αλβανός Δολοφόνος”

Ο εν λόγω θρύλος του Toronto Maple Leaf ήταν αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος καραγκιόζης της ομάδας όλων των εποχών, έχοντας συμμετάσχει σε πολλά από τα πιο διαβόητα περιστατικά στην πρόσφατη ιστορία του χόκεϊ. Για τα 100 χρόνια ιστορίας των Maple Leafs, έχει τα περισσότερα λεπτά πέναλτι και κατατάσσεται στην τρίτη θέση όλων των εποχών στο NHL (3.515). Το κορόιδο γροθιά του Domi στο πρόσωπο του Ulf Samuelsson, που τον έβαλε νοκ άουτ και ονομάστηκε το φθηνότερο σουτ στην ιστορία του NHL, του κέρδισε 8 αγωνιστική τιμωρία και παραμένει μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές του. Για άλλη μια φορά, ο Domi έκανε ένα σόου όταν χτύπησε τον Scott Niedermayer στο κεφάλι, ρίχνοντάς τον κρύο στα πλέι οφ του 2001. Ο καβγάς του Domi με έναν θαυμαστή των Flyers στη Φιλαδέλφεια είναι αναμφισβήτητα πιο διαβόητος από οποιονδήποτε από τους καβγάδες του στον πάγο. Ένας ταραχώδης οπαδός των Flyers εκτοξεύτηκε με το μπουκάλι νερό του Domi από το κουτί του πέναλτι και καθώς ο οπαδός έγειρε πάνω από το ποτήρι, ο Domi τον τράβηξε μέσα στο κουτί και του έριξε πολλές γροθιές. Η γραβάτα “The Albanian Assassin” Domi, που λατρεύεται από τους θαυμαστές του Τορόντο, θεωρείται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους σκληρούς του NHL όλων των εποχών.

Μπράσεαρ, Ντόναλντ

Το Hockey News ονόμασε τον Ντόναλντ Μπράσεαρ «Ο Επιβολέας της Δεκαετίας» το 2010, επειδή ήταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και φοβισμένους επιβολείς στο πρωτάθλημα. Αν και ο Brashear είναι πιο διάσημος για το χτύπημα στο κεφάλι από τον Marty McSorley, στην πραγματικότητα ηγήθηκε του πρωταθλήματος στα λεπτά πέναλτι σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις, κατατάσσεται 15ος όλων των εποχών με 2.634, και αποβάλλεται συχνά για επεισόδια που συνέβησαν ενώ βρισκόταν στον πάγο. Ο Brashear συγκέντρωσε 372 λεπτά στα πέναλτι κατά τη διάρκεια της σεζόν 2002-03, το οποίο είναι το μεγαλύτερο όλων των εποχών για τους Vancouver Canucks. Η μάχη με τον Rob Ray των Ottawa Senators και η λήψη 34 λεπτών στα πέναλτι οδήγησαν στο παιχνίδι με τις περισσότερες κυρώσεις στην ιστορία του NHL το 2004, όταν ο Brashear έπαιζε για τους Philadelphia Flyers. Ο Brashear έδειξε ότι η σκληρότητά του εκτείνεται πέρα ​​από τον πάγο, υπογράφοντας συμβόλαιο με την προώθηση μικτών πολεμικών τεχνών Ringside MMA. Ο Brashear κέρδισε τον πρώτο του αγώνα με τεχνικό νοκ άουτ (TKO) μετά από 21 δευτερόλεπτα.

Toby Churla και Shane Churla

Ο Don Cherry αποκάλεσε τον αγκώνα που πήρε ο Shane Churla από τον Pavel Bure «η μητέρα όλων των αγκώνων» και είναι πιθανό ότι αυτό θυμάται περισσότερο ο κόσμος για τους δύο παίκτες. Θα ήταν λάθος, ωστόσο, να υποτιμήσουμε την εντυπωσιακή απόδοση του Churla ως επιβολής κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Ο Τσούρλα τελείωσε την καριέρα του με εκπληκτικά 2.301 λεπτά πέναλτι, παρόλο που έπαιξε σε μόλις 488 παιχνίδια. Έχει αποβληθεί από τέσσερις φορές περισσότερα παιχνίδια από όσα έχει εμφανιστεί. Η εντυπωσιακή συγκέντρωση των λεπτών του πέναλτι σε πολύ λίγα παιχνίδια είναι αρκετή για να τον φέρει σε αυτή τη λίστα. Ένας άλλος παράγοντας που τον τοποθετεί εδώ είναι ότι αυτός και ο συνάδελφος θρύλος των North Stars της Μινεσότα, Basil McRae, ήταν ένα τρομερό tandem στον πάγο. Η Τσούρλα αγωνίστηκε 26 φορές σε μια σεζόν ενώ έπαιζε για τους Stars. Κατά τη διάρκεια των 11 ετών του στο NHL, ο Churla συμμετείχε σε περισσότερους από 10 αγώνες οκτώ φορές.

Πρόμπερτ, Μπομπ

Ο Μπομπ Πρόμπερτ, ένας θρυλικός εκτελεστής των Detroit Red Wings και των Chicago Blackhawks, ήταν ένας από τους πιο φοβισμένους παίκτες στην ιστορία του NHL. Έπαιξε σε 935 παιχνίδια κανονικής περιόδου κατά τη διάρκεια της καριέρας του και συγκέντρωσε 3.300 λεπτά πέναλτι, καλό για την πέμπτη θέση όλων των εποχών. Με παίκτες όπως οι Tie Domi, Wendel Clarke, Joey Kocur, Donald Brashear και Marty McSorley, ο Probert συμμετείχε σε μερικές από τις πιο διαβόητες και γνωστές αντιπαλότητες στην ιστορία του NHL. Είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί η θέση του Probert σε αυτή τη λίστα, δεδομένου του πόσες αντιπαλότητες είχε, ειδικά με τα σκληρά άτομα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ο επικός καβγάς του 1994 μεταξύ του Probert και του Marty McSorley διήρκεσε σχεδόν 100 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, το 2002, ο Probert πέτυχε ένα κατόρθωμα που δεν θα μπορούσε να ισοφαριστεί ξανά μέχρι το 2016: πάλεψε με τον Jody Shelley και στα τρία τέταρτα σε ένα μόνο παιχνίδι.